Psykofyysinen fysioterapia -asiakkaan kokemus

Asiakas tuli luokseni pitkittyneen alaselän ja häntäluun kivun vuoksi. Hän tuli psykofyysiseen fysioterapiaan, koska halusi kokonaisvaltaisempaa hoitoa, jossa ihminen huomioitaisiin kokonaisuutena. Hän toivoi, että hoitaja ottaisi hänet ja hänen vaivansa tosissaan ja paneutuisi syihin ja seurauksiin laajemmin. Hän kävi vastaanotollani yhteensä viisi kertaa ja koki saavansa apua käynneistä. Hän suostui ystävällisesti vastaamaan kysymyksiini ja antoi luvan julkaista ne sillä halusin jaksaa kokemuksia psykofyysisestä fysioterapiasta asiakkaan näkökulmasta.

Minä:  Millaisina olet kokenut käynnit? Minkä koit fysioterapiassa hyvänä/huonona?
Asiakas:  Olen ollut todella tyytyväinen. Alaselkäkivut ja osittain häntäluun kipukin on saatu hallintaan. Olen saanut paljon   muitakin neuvoja ja työkaluja hoitokertojen aikana. Olen oppinut havaitsemaan kehoani uudella tavalla, tiedän paremmin mikä vaikuttaa mihin, voin itse aktiivisesti vaikuttaa, miten käytän kroppaani ja hallinnoida jopa kipuja.
Koin hoitokertojen teeman ja koko hoitokaaren olleen hyvin rakennettu. Erityisesti koin hyödylliseksi hengitystekniikan sekä rentoutumisen opettelun. Koin elämänhallintani lisääntyneen käyntien myötä.

Minä:  Miten tilanteesi on muuttunut alkuun nähden? Miten muutos on vaikuttanut arkeesi/ elämääsi?
Asiakas:  On vaikuttanut paljonkin arkeeni. Ennen alaselkäkipu piinasi päivittäin ja hankaloitti liikkumista, lapsen kanssa olemista ja jopa yöunia. Kivun takia päänsärky ja huono fiilis seurasi päivästä toiseen. Pikkuhiljaa kivut ovat kadonneet ja nykyään muistuttelevat enää harvoin. Elämän laatu ja sitä kautta elämänhallinta on parantunut. Olen voinut taas aloittaa liikkumisen entiseen malliin ja tietysti tämäkin auttaa selkäkivun ja koko kropan hyvinvointiin. Olen myös opetellut stressinhallintaa ja ymmärtänyt sen merkityksen koko kehon hyvinvoinnissa.

Minä:  Mitkä tekijät koit muutosta edistäviksi/estäviksi?
Asiakas:  Fysioterapeutin ammattimaisuus ja aito kiinnostus auttaa ihmisiä. Marialta löytyy paljon tietoa ja kokemusta, mutta myös kyky kuunnella ja oikeasti pyrkiä löytämään ratkaisu ongelmiin. Maria tekee työtä sydämellään, mikä välittyy asiakkaalle.

Minä:  Oliko jotain, minkä koit erityisen merkitykselliseksi?
Asiakas:  Hengitystekniikan opettelu ja miten sillä voi vaikuttaa kivunhallintaan. Olen tajunnut, että hengitykseni on vuosia ollut pinnallista ja stressin lisääntyessä hengitys on lyhentynyt entisestään. Stressitila on vaan syventynyt, ja välillä olen ihmetellyt miksi olo on huono, vaikkei varsinaista syytä olla huonolla tuulella ole. Hengitystekniikan opettelun myötä ajatus on kirkastunut, päänsärky vähentynyt ja myös kivun hallinta on vahvasti yhteydessä hengitykseen. Tämä on ollut itselle suuri oivallus.
Minä:  Vastasivatko käynnit odotuksiasi/tarpeitasi?
Asiakas:  Vastasivat ja jopa ylittivät odotukseni. Pääsin paljon nopeammin siihen olotilaan mikä oli tavoitekin. Skeptinen kun olen, niin en olisi uskonut, että voin vielä elää ilman selkäkipuja, vaan jotenkin kuvittelin sen olevan pysyvä olotila. Uskon, että olen saanut hoidoista työkaluja vuosiksi eteenpäin. Siksi koen, että tällainen satsaus itseensä maksaa itsensä takaisin moninkerroin elämänlaadun parantumisena.

Minä:  Erosiko psykofyysinen fysioterapia jotenkin aiemmista kokemuksistasi esim. fysioterapiassa tmv.?
Asiakas:  Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta juuri fysioterapiasta, mutta uskoisin, että psykofyysinen fysioterapia ottaa ihmisen kokonaisuutena paremmin huomioon. Mm. stressinhallinta, hengitys ja rentoutus kuuluvat tähän hoitoon vahvasti.

Asiakas suosittelee psykofyysistä fysioterapiaa ihan jokaiselle, joka kamppailee jonkun pienemmän tai suuremman fyysisen vamman kanssa. Hän oivalsi, että itsestään kannattaa pitää hyvää huolta, jotta voi pitää rakkaimmistaan hyvää huolta.

Vastaa