”Tyhmä minä…” Huono minä…”

Tällä viikolla olen taas huomannut miten monet asiakkaat sekä minä itse puhumme itsellemme hyvin arvostelevasti ja armottomasti. ”Miten mä voin olla niin hölmö” sanoi eräs asiakas. Lempeys itseään kohtaan on todella vaikeaa. Suhtautuminen itseemme on opittua. Eräässä kirjoituksessa sanottiin, että ”Se mitä toistat lapsellesi, on myöhemmin hänen sisäinen äänensä”. Niinhän se on. Siten miten meihin on suhtauduttu, siten alamme suhtautua itseemme. Suhtautumiseen itseemme voi vaikuttaa myös se miten työpaikalla tai  koulussa meihin on suhtauduttu. Esimerkiksi monet koulukiusatut näkevät itsensä hyvin negatiivisessa valossa. Suhtautuminen itseemme tulee näkyväksi sisäisenä puheenamme.

Kuvaan usein asiakkailleni, että mielessämme asuu piru ja enkeli. Piru on se joka sanoo ”Hyi sinua, mikset taas tuotakaan osannut” ja enkeli sanoo ” Ei haittaa, ei hätää”. Eräs tuttu kuvaili arvostelevaa mielensisäistä puhetta mielensisäiseksi Jope Ruonansuuksi 🙂 Kumpi sinun mielessäsi puhuu voimakkaammin, piru vai enkeli? Kun pystymme alkaa näkemään ajatukset ajatuksia totuuksien sijaan voi tapahtua muutosta. Miten löytää se myötätuntoinen, lempeä puoli itsestämme? Se voi olla vaikeaa mutta ei mahdotonta.

Huomaan hyvin usein pirun aktivoituvan omassa mielessäni. Pysähdyn ja alankin puhumaan itselleni lempeämmin. Voi että se tuntuu hyvältä niin mielessä kuin kehossa. Keho rentoutuu ja hengitykselle tulee tilaa. Piru taas saa hengityksen ja kehon jännittymään sekä taistele tai pakene reaktion aktivoitumaan. Alamme yrittämään enemmän ja enemmän pitääksemme pirun tyytyväisenä. Se on kuulkaas aika kuluttavaa eikä sitä pirua voi koskaan täysin tyydyttää.

Haastan kaikki lukijat sekä itseni seuraavan kuukauden aikana kirjoittamaan joka päivä ylös yhden positiivisen asian itsestään. Jotain mikä sinussa on hyvää, mitä itsessäsi arvostat. Se voi tuntua vaikealta, mutta kaikista meistä löytyy jotain hyvää, vaikka oma mielemme ei sitä ensin uskoisikaan. Anna siis pirulle potkut ja palkkaa mieluummin enkeli.

Siis… kirjoita joka päivä ylös paperille jokin positiivinen asia itsestäsi. Vaikkapa ”Minulla on kauniit silmät” tai ” Olen hyvä ruoanlaitossa”. Mene peilin eteen ja sano se itsellesi kolme kertaa ääneen. Kuulostele miltä se kehossasi tuntuu.
Kuukauden kuluttua kuulostele onko olosi ja  tapasi suhtautua itseesi muuttunut jollain tavalla. Jaan kuukauden kuluttua omat kokemukseni ja tuntemukseni täällä.

Uskallatko ottaa haasteen vastaan ja kohdata sisäisen pirusi?

Vastaa